Death Note (デスノート)

23 01 2008

A héten gyorsan végignéztem ezt a sorozatot is. Na nem azért, mert annyira nem érdekelt, hanem mert nem lehetett abbahagyni a nézését :). Ha pár szóban kéne összefoglalni, akkor a következőket használnám: ördögi, zseniális, elgondolkodtató, komoly, szomorkás, isteni. Ezekkel a jelzőkkel pedig még mindig nem lehet kifejezni azt az összképet, amit ez a remekmű alkot a nézőben. Persze csak akkor, ha szereti a sötét és gonosz dolgokat is :).

Főhősünk egy közel sem átlagos középiskolás srác, Yagami Light. Jegyeivel, tudásával, képességeivel kiemelkedik a társai közül. Valamilyen véletlen folytán hozzá kerül egy Shinigami (Halálisten) által a Földre ejtett Death Note, ami lényegében az egyik létező, leghatalmasabb fegyver, ugyanis: “1. Akinek a neve bekerül a könyvbe, meg kell halnia!” (azért van sorszámmal ellátva, mert a Death Note használatának vannak alapszabályai, melyeket be kell tartani). Lényegében ez a könyv az, ami lendületben tartja az egész történetet. Unalmas percek akadnak, ez nem meglepő, kellenek pihenők hozzá, de alapvetően tömör izgalom a történet az elejétől a végéig, és kiszámíthatatlanságával képes az őrületbe kergetni a gyengébb idegzetű nézőket. A sorozatot nézve érdemes odafigyelni minden apró részletre, mert még a legjelentéktelenebbnek tűnő apróságok is bírhatnak a későbbiekben hatalmas jelentőséggel. A végére arra is rájövünk, hogy a szabályok mégsem olyan szigorúak, mert mindig vannak kiskapuk, amit Yagami Light, a főszereplő, könyörtelenül ki is használ, mialatt minden fajta neveltetést és jófiúságot félredobva, gyilkolni kezdi a könyv segítségével az összes bűnözőt, akinek csak képes a nyomára akadni.
Korábban említettem, hogy a könyvet egy Shinigami ejtette a Földre. Ryuk volt az, aki végig jelen lesz a történetben, bár csak passzív megfigyelőként. Más Halálistenek is megjelennek, de csak epizódszerepekre, vagy épp egy drámai fordulatra.
Visszatérve a történethez, elgondolkodhatunk, vajon mennyire helyes amit Light csinál, vagy ahogy a köz elnevezte, Kira. Sokan vannak akik támogatják, sokan vannak ellene, és még többen akik félnek tőle (elképzelésem sincs, miért :D). Viszont itt jön a bonyodalom, mert feltűnik a színen a titokzatos L, aki kihívja egy megmérettetésre Kira-t. Természetesen a kihívás nem talál süket fülekre, és itt kezd el kibontakozni a csata, kettejük között. Végül már mindketten tisztában vannak a másik kilétével, de mégsem tudnak lépni, és az egyikük bőszen próbálja elterelni magáról a figyelmet. Vajon melyiküknek sikerül végül véghez vinni a tervét, melyikük lesz az, aki legyőzi a másikat? Ahogy az iménti mondatból kiderül, a sorozat nem bővelkedik erőszakos jelenetekben, véres lövöldözésekben, ám sokkal inkább zseniális logikában, improvizációban és tervezésben.
Végül pedig felmerülhet a kérdés, volt joga ezt tenni Lightnak? A viselkedése ellenére is szimpatikus? Esetleg egyet is értünk vele? Érdemes megpróbálni a rendszer reformálását, és a régi törvényeket újakkal felváltani? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk, ha végignézzük a sorozatot.
Mindenkinek ajánlom 🙂
Néhány kép a sorozatból:

Linkek: AnimeAddicts, AnimeNFO, AnimeNewsNetwork

Reklámok

Műveletek

Alapinformációk

4 hozzászólás

29 02 2008
beaudenoir

És mi a vége ?:-)

27 03 2008
Sygonion

Én is végignéztem, bár a második évad annyira nem tetszett..
Az első sorozatban remek volt a gondolkodásmód, és hogy egyszerűen L és Light is pontosan tudja, hogy mit gondol a másik, illetve, hogy mivel hogyan lehetne kijátszani egyszerűen remek.
A második évad azért nem tetszett, mivel Neal (asszem) és Melo csak sok szerencsével valósítják meg azt, ami miatt nem tetszik a sorozat… ez pedig a vége… basszus miért pont így ért véget???

Még egy érdekesség: szerintetek hány millió kalóriát eszik meg L (Ryuzaki) az első évadban?
Bármennyi sütit is eszik meg nem változik semmit… ez kész… bár az is durva, hogy kb. ő az egyetlen, aki mindvégig ugyanabban a ruhában van… még Light is átöltözik párszor, de L…

Na mind1… az én véleményem az, hogy a sorozat egyszerűen király, csak a második évadnak lehetne egy alternatív befejezése (aki látta érti, aki nem nézze meg!!!)

13 06 2008
Matt

VÉgignézztem,tetszett. A Death Note egy igazi rememű. Én álalában a verekedős animékat szoktam nézzni(pl.:Yu-Yu Hakusho,Bleach stb.) De a Death Note annak ellenére is tetszett nekem hogy nincsenek benne ilyen verekedős jelenetek(kivéve amikor Ryuzaki és Ligt bunyózik XD)
DE miért ilyen szar a vége???!!!! Igen amikor L ellen harcolt akkor még király volt.
De Near, Mello nem ér fel még ketten együtt se Light szintjéhez. AZthittem L idegesítő,tévedtem inkább Near L utánzat,Mello?Mindig ugyanazt a szélét harapja le a csokinak.
Összefoglalva:tetszett,jó volt,de a vége pocsék és szomorú és a címe kicsit félrevezető az utcsó résznek(új világ).

29 09 2008
susu

én is nagyon szeretem a death notet :D:D
de azt én sem értem hogy a második évadnak miért kell ennyire másról szólnia
mert az első évad két zseni harcáról szól de a második meg csak … nekem nagyon nem tetszett Near meg hogy a végén mondta hogy ő és Melló ketten felülmúlják L-t hát ez hülyeség mert az egészet csak X kira bénázta el… :@:@:@

De állítólag a filmnek más lesz a vége hát én már nagyon kiváncsi vok majd holnap fogom megnézni :D:D

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s
%d blogger ezt kedveli: